Jak si vybrat správné zemědělské pneumatiky

Průvodce nákupem: 10 důležitých tipů pro výběr správných zemědělských pneumatik

Přestože jsou pneumatiky při hledání nejlepšího traktoru a nejvýkonnějšího motoru často přehlíženy, ve vaší zemědělské činnosti hrají klíčovou roli. Pneumatiky jsou hlavním spojením mezi vaším vozidlem a půdou, zajišťují vaši bezpečnost, usnadňují zvyšování úrody a zlepšují vaše pracovní podmínky.

Chcete-li si pořídit nejlepší zemědělské pneumatiky, měli byste zvážit některé aspekty, abyste se vyhnuli potenciálně nákladným chybám. Přinášíme vám několik vodítek, která vám pomohou s přípravami na tento nákup.

1. Úvěr s nízkým úrokem je někdy lepší než zaplatit za zemědělské pneumatiky hotově

Jestliže uvažujete o pořízení zemědělských pneumatik, můžete využít výhody nákupu na úvěr, pokud se vám podaří nalézt půjčku s nízkou úrokovou sazbou.

V tomto případě zvýšíte svou okamžitou ziskovost, protože si výdaje rozložíte do mnoha měsíců. Výhodný úvěr vám navíc umožní zakoupit vybavení nejvyšší kvality, nové high-tech pneumatiky, které vám přinesou maximální úspory paliva, zkrátí dobu práce na polích díky vylepšené trakci a optimalizují úrodu minimálním utužováním půdy. Tím se vám vykompenzují splátky úvěru.

Prozkoumejte škálu možností a nabízených variant od výrobců zemědělských pneumatik.
Chcete-li si pro svůj traktor pořídit 4 pneumatiky, mohli byste si na jejich nákup vzít úvěr na dva roky. V tomto případě by vaše měsíční splátky byly nízké a zčásti vykompenzované dosahovanými úsporami paliva.

 

2. Měli byste vybírat mezi novými a použitými pneumatikami?

Snažíte-li se ušetřit peníze, může být výběr mezi novými a použitými pneumatikami lákavý. Možná budete v pokušení zvolit si použité pneumatiky, protože nejspíš budou stát méně.

Když si však obě varianty důkladně spočítáte a pečlivě zvážíte svou dlouhodobou investiční strategii, vyjde vám, že je řešení v podobě 24měsíčního úvěru s nízkou úrokovou sazbou, uvedené v předchozím odstavci, levnější a umožní vám zakoupit technicky vyspělejší pneumatiky, než jsou pneumatiky z druhé ruky, které navíc nevydrží tak dlouho.

Toto strategické řešení má řadu výhod:

  • Příležitost zakoupit špičkové vybavení bez odčerpávání vašeho provozního kapitálu.

  • Okamžité a trvalé úspory paliva.

  • Zvolíte-li pneumatiky s vyspělejší technologií, zvýší se zatížitelnost vašeho traktoru.

  • Lepší finanční hospodaření díky nízkým pravidelným měsíčním splátkám.

  • Eliminace rizik vyplývajících z používání pneumatik z druhé ruky (poškození, opotřebení, prokluzování…).

  • Účinnější ochrana kvality půdy, a tím zvýšená produktivita i úroda v dlouhodobém horizontu.

 

3. Jak si vybrat vhodný druh pneumatiky: VF? IF? Standardní pneumatiky?

Existují 3 různé kategorie pneumatik:

    • Standardní pneumatiky s tradičními radiálními kostrami.

    • Pneumatiky s pružnějšími kostrami IF (Increased Flexion).

    • Pneumatiky VF (Very high flexion) s mimořádně pružnými kostrami.

Standardní pneumatiky lze nejčastěji nalézt u prodejců traktorů. Jejich používání vyžaduje jistou obezřetnost, například časté úpravy tlaku v pneumatikách. Kvůli tradiční kostře je nutné upravovat tlak v pneumatice při přejezdu z pole na silnici.

Chcete-li se této nutnosti vyhnout, vyberte si pneumatiky IF nebo VF. Tyto pneumatiky kombinují pružnost, technologii a odolnost. Pneumatika IF snese o 20 % vyšší zatížení, zatímco u pneumatiky VF může být zatížení o 40 % vyšší.

Konstrukce pneumatiky VF umožňuje provoz na silnici s nízkým tlakem (optimálním provozním tlakem). Díky tomu nemusíte měnit tlak při přejezdu z pole na silnici a naopak.

Navíc se nedoporučuje kombinovat na jednom vozidle pneumatiky odpovídající různým technickým normám. Tím by vznikla nerovnováha způsobující problémy s trajektorií jízdy a zvyšující riziko nehody.

 

4. Jaký druh pneumatik byste si měli zvolit pro smíšené zemědělství?

Ve smíšeném zemědělství jsou traktory používány k mnoha různým účelům

Smíšené zemědělství je charakterizováno intenzivními činnostmi na hospodářském dvoře, které zahrnují mimo jiné péči o hospodářská zvířata, krmení, čištění stájí nebo údržbu budov.

Proto je velmi důležité, abyste používali vhodné pneumatiky. Zvolte si vyztuženou pneumatiku připravenou na provoz s vysokým tlakem a schopnou odolávat značnému zatížení. Vyberte si pneumatiku s vyztuženou kostrou a specifickou pryžovou směsí běhounu s příměsí pryskyřice, jejíž profil si poradí s manévrováním v omezeném prostoru.

Chcete-li nejlepší trakci pro práci na poli, vyberte si pneumatiku s delšími žebry. Tyto prvky snižují riziko prokluzu a zvyšují trakci. Vyberte si pneumatiku s vyztuženou kostrou, která může být provozována při nízkém tlaku a uveze těžký náklad.

Pokud si chcete usnadnit výběr, zvažte nové generace pneumatik pro všestrannější využití (například VX-Tractor). Tyto pneumatiky pro traktory jsou pro smíšené zemědělství ideální.

Pneumatiky pro smíšené zemědělství a živočišnou výrobu

 

5. Jaké pneumatiky jsou vhodné pro váš traktor s připevněným postřikovačem?

Můžete si vybrat standardní nebo úzké pneumatiky

První varianta poskytne ještě větší jízdní komfort. Standardní pneumatika je širší a má větší styčnou plochu. Při jízdě traktoru účinněji pohlcuje nárazy a vibrace.

Pro ošetřování plodin je někdy nezbytné používat standardní pneumatiku, která umožní průjezd vozidla na velmi mokré půdě. Tím se však dramaticky změní vaše produktivita, protože dojde k poškození části pěstovaných plodin.

Zatímco standardní pneumatika poskytuje vyšší úroveň komfortu, úzké pneumatiky nabízejí vyšší funkčnost, protože jsou dokonale přizpůsobeny k projíždění mezi řádkami plodin, aniž by docházelo k jejich poškození. Jsou tak lepší pro vaši úrodu. Jsou-li vybaveny nejnovějšími technologiemi pro provoz s nízkým tlakem, budou chránit ornici minimalizací jejího utužování. Tyto modely navíc uvezou těžší náklad než standardní pneumatiky.

Chcete-li si výběr zjednodušit, zvolte pneumatiku disponující technologií VF s ocelovou výztuhou patky.

Úzká pneumatika Performer pro postřikovače

 

6. Jakou pneumatiku si vybrat pro sklízení úrody?

Požadavek na dobrou trakci při sklizni a současně i na eliminaci utužování půdy vede k používání sklizňových pneumatik s nejlepší technologií.

Chcete-li těžit z maximální trakce, vyberte si sklizňové pneumatiky, které používají technologie CFO a IF/VF. Tyto pneumatiky zabraňují utužování půdy a usnadňují ovládání zemědělských vozidel díky nižšímu tlaku. Méně nahuštěná pneumatika vytváří větší styčnou plochu, takže v půdě proniká do menší hloubky. Všechny uvedené výhody snižují valivý odpor a ochrání vaši úrodu.

Zvolením nízkotlakých sklizňových pneumatik VF s robustní kostrou můžete zvýšit nosnost až o 55 %, což v případě standardních pneumatik není možné. Díky vyššímu užitečnému zatížení budete moci pracovat bez prostojů při střídání přívěsů. Současně oceníte optimalizovanou ovladatelnost vozidla, případně soupravy, ve svažitém terénu.

Pneumatiky VF: optimalizují ovladatelnost vozidla ve svažitém terénu

7. Jaké pneumatiky byste si měli vybrat pro vinohradnictví nebo pěstování stromů?

Vinohradnictví je specifickým druhem hospodaření, protože vinná réva vyžaduje opravdu dobrou přípravu. Kvůli dlouhověkosti výsadeb vinné révy je nutné používat dokonale přizpůsobené pneumatiky.

Keře vinné révy jsou mimořádně citlivé vůči utužování půdy. Hlavní nemoci vinné révy se šíří půdou, a nejlepším způsobem, jak se jim bránit, je udržovat půdu čistou, kyprou a dobře provzdušněnou, což podporuje živé organismy a zlepšuje interakci mezi půdou a kořeny rostlin.

2 způsoby výsadby ve vinohradech: hustá a řídká

Existují 2 způsoby výsadby ve vinohradech:

  • 1. Řídká výsadba (1,80 až 2 m) v regionech Alsasko, Provensálsko, Roussillon.
  • 2. Hustá výsadba (1,10 až 1,50 m) v regionech Champagne, Burgundsko, Anjou a Bordeaux.

Pneumatiky VX-TRACTOR se zaoblenými okraji běhounu

Pracujete-li s vinnou révou nebo stromy, měli byste hledat nízkotlaké pneumatiky. Tyto modely dokážou rozkládat zatížení rovnoměrně. Díky tomu zabraňují utužování půdy, což má pozitivní vliv na organizmy žijící v půdě.

Pro vás je důležité, že s těmito pneumatikami můžete používat specifická nastavení optimálního tlaku, a eliminovat tak rizika poškození půdy.

Kromě toho si osvojte další osvědčené metody pro ochranu půdy, například výsevem trávy nebo provzdušňováním půdy orbou…

 

8. Jaké pneumatiky si vybrat pro lesnické práce?

Některé technické aspekty lesnické práce vyžadují použití specifických pneumatik. V tomto náročném prostředí musejí materiály odolávat mnoha negativním vlivům, ať se jedná o nárazy, prokluzování, nebo ostré kameny či větve. Pneumatiky musejí být tedy mimořádně odolné a poskytovat vyšší úroveň trakce, aby usnadňovaly vozidlu pohyb.

“Pneumatiky pro „lesnické“ traktory

Chcete-li si usnadnit práci v lesním prostředí, zvolte si pneumatiky, které mají specifickou konstrukci pro lesnické práce.

Ocelový nárazník spolu s pryžovou výztuhou u tohoto druhu pneumatik výrazně snižuje pravděpodobnost prasknutí, protože chrání patku a bočnice pneumatiky před oděrem a nárazy. Délka a tvar žeber lesnických pneumatik maximalizuje trakci a omezuje prokluz. Tato výhoda je v tomto pracovním prostředí mimořádně důležitá.

Lesnické pneumatiky jsou nejodolnější

 

9. Jaké pneumatiky jsou nejlepší pro přívěsy?

Než se před výměnou pneumatik na vašem přívěsu rozhodnete pro specifický model, porovnejte hmotnost vámi přepravovaných nákladů a maximální hmotnost, kterou vámi zvažované pneumatiky mohou přepravovat.

Údaj indexu nosnosti pneumatiky

Index nosnosti je uveden na pneumatikách. Obecně je tento údaj psán malými písmeny a jedná se o číslo v rozmezí od 70 do 200. Tato hodnota je indexem, který odpovídá nejvyššímu přípustnému zatížení pneumatiky při stanovené rychlosti jízdy. Index rychlosti je často uveden malými písmeny vedle indexu nosnosti. Je to písmeno nebo písmeno a číslo.

Pokud znáte maximální nosnost svého přívěsu, můžete tyto hodnoty rychle spočítat, abyste nalezli nejvhodnější pneumatiky.

VZOREC PRO VÝPOČET ZATÍŽENÍ
VZOREC PRO VÝPOČET ZATÍŽENÍ
  • Pohotovostní hmotnost zemědělského vozidla: Naleznete ji v dokladech výrobce k vozidlu (hmotnost působící na přední nápravu, hmotnost působící na zadní nápravu). (P Tr AV, P Tr AR).
  • Hmotnost přední zátěže M1: Nebo hmotnost nástroje, v případě potřeby.
  • Hmotnost vzadu připevněného nástroje M2: Informace výrobce.
  • D1: Vzdálenost mezi středem přední nápravy a středem přední zátěže (M1).
  • D2: Vzdálenost mezi středem vzadu připevněného nástroje (M2) a středem zadní nápravy.
  • E: Vzdálenost mezi středem zadní nápravy a středem přední nápravy.

Chcete-li porozumět souvztažnosti mezi indexy a skutečnými hmotnostmi nebo rychlostmi, můžete se podívat do tabulek indexů nosnosti a rychlosti poskytovaných výrobci.

Po zakoupení nezapomeňte přizpůsobit tlak podle údajů výrobce. Během provozu pravidelně upravujte tlak v pneumatikách v závislosti na druhu půdy. Nesprávný odhad zatížení a nevhodné rozložení hmotnosti jsou hlavními příčinami únavy materiálu bočnic radiálních pneumatik a nerovnoměrného opotřebení diagonálních pneumatik.

Přívěsové pneumatiky: jak si vybrat

 

10. Několik věcí, které je při výběru pneumatiky vhodné zohlednit

Chcete-li mít jistotu, že si zvolíte nejlepší zemědělské pneumatiky, zvažte při výběru následující 4 body:

  • Zkontrolujte technické údaje svých pneumatik a zjistěte, co znamenají. Abychom vám pomohli, napsali jsme článek, který vysvětluje specifické názvosloví týkající se pneumatik.

  • Pak zjistěte, jakou roli budou vaše budoucí pneumatiky hrát při jednotlivých činnostech na vaší farmě.

  • Udělejte si inventuru současného vybavení a jeho nedostatků: spotřeba paliva, opotřebení, poškození, druhy půdy a druhy použití…

  • Nakonec prozkoumejte veškeré příležitosti k výhodnému pořízení vašich pneumatik bez kompromisů z hlediska kvality: akční nabídky od renomovaných značek, financování za atraktivních podmínek…


Zemědělský blog Bridgestone píšou a spravují odborníci na pneumatiky pro traktory, kteří vám ochotně poradí ve všech otázkách týkajících se zemědělských pneumatik. Pomohou vám maximalizovat produktivitu informacemi o všech záležitostech ve spojení s pneumatikami: levné pneumatiky pro traktory, technické údaje o zemědělských pneumatikách, řešení pro zamezení utužování půdy, tlak v pneumatikách pro postřikovače, proč a jak vyvažovat pneumatiky na traktoru, kdy používat dvojitou montáž pneumatik, mechanické příčiny abnormálního opotřebení, zlevněné zemědělské pneumatiky atd.

Více informací o pneumatikách pro traktory

Se značkou Bridgestone máte u pneumatik pro traktory záruku, že vám budou poskytovat opravdové přínosy. Zvolíte-li naši značku, budete moci pracovat bez starostí.

Objevte naši širokou produktovou řadu zemědělských pneumatik

Většina lidí, kteří si přečetli tento článek, si přečetla také některý z následujících článků uvedených podle oblíbenosti:

Tyto webové stránky vás mají pouze informovat o technických a funkčních aspektech zemědělských pneumatik a jejich používání. Nejsou určeny k tomu, abyste si na jejich základě udělali o příslušném problému úsudek nebo přijímali definitivní závěry. Pouze váš specialista na zemědělské pneumatiky dokáže individuálně posoudit technickou stránku a přijmout konečné rozhodnutí.


Zanechte
komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.
Povinná políčka jsou označena znakem „*“.