Utužování půdy pneumatikami vašeho traktoru

Co musíte vědět o utužování půdy způsobovaném pneumatikami vašeho traktoru

Klíčovým faktorem pro zvyšování úrody je kvalita půdy na vašich zemědělských pozemcích. Je to vaše nejcennější aktivum, a byla by škoda, kdyby opakované průjezdy zemědělských vozidel a přívěsů měly měnit vlastnosti tak zásadní součásti vaší hospodářské rozvahy.
Víte, že nadměrné utužení půdy by se mohlo za několik let projevit poklesem sklizně o 20 až 50%?

Utužení půdy brání její regeneraci a omezuje její biodiverzitu, podporuje vznik vyjetých kolejí, zintenzivňuje erozi a odtékání dešťové vody. Nemějte však obavy, sestavili jsme pro vás seznam řešení, která utužování půdy zamezí a umožní vám zvyšovat sklizeň i produktivitu. Stačí, abyste se řídili následujícími pokyny…

1. Jakých 5 hlavních dopadů na vaše zemědělské pozemky má jízda těžkých vozidel nebo příliš nahuštěné pneumatiky?

Ochrana půdy je často zanedbávána a upozaďována kvůli běžné údržbě zemědělských strojů a řešení všeobecných záležitostí při řízení zemědělského podniku. Přesto si však některé z problémů, s nimiž se zemědělci setkávají na polích nejčastěji, zasluhují zvláštní pozornost. Mezi ně patří především utužování půdy. Tento jev začne mít postupem času negativní vliv na vaši produkci, a tím i na vaše příjmy.

Přestože je utužování půdy často spojováno s tlakem nahuštění zemědělských pneumatik, zohledňovat můžete i další faktory, především zatížení. To se mění v závislosti na prováděné činnosti, kterou můžeme zařadit do jedné z následujících kategorií:

  • „Lehká“ práce: sázení nebo setí plodin a příprava půdy.
  • „Těžká“ práce: sklizeň, závažnost problému zvyšují sklizňové stroje a přívěsy.
  • „Náročná“ práce: Orání a práce vyžadující těžké nástroje připevněné k traktoru (odstraňování utužení půdy, pluhy, kombinované nástroje používané při přímém výsevu).
Důsledky utužování půdy jsou ve všech případech opravdovým problémem, který nesmíte opomíjet, pokud si chcete uchovat úrodnost půdy.

1. Utužení půdy brání vývoji kořenových systémů

Struktura půdy je pro zdravý růst rostlin zásadní. Půda musí být propustná a provzdušněná, aby se mohly kořeny snadno vyvíjet. Tato podmínka však není vždy splněna, protože přejezdy zemědělských strojů způsobují na vašich zemědělských pozemcích utužení půdy.

Pokud nepřijmete preventivní opatření, například přizpůsobení tlaku v pneumatikách vašeho traktoru v závislosti na struktuře půdy, může ztráta produktivity kvůli utužení půdy dosáhnout dle okolností 20% až 50%.

Vývoj kořenů v utužené půdě
  • Vlevo: kořeny rostoucí vodorovně, protože při svém vývoji narazily na utuženou zónu
  • Vpravo: rovnoměrně vyvinuté kořeny


Pokud pěstujete kořenovou zeleninu, jako je řepa nebo mrkev, budou mít problémy kořenů při růstu za následek nepravidelně tvarované nebo deformované produkty. To bude mít evidentně dopady na vaše příjmy, protože bude těžší za ně dostat na trhu dobrou cenu.

Utužení půdy brání vývoji kořenového systémuNerovnost zakořeňování a rozdíl ve zralosti rostlin
(vpravo květ, uprostřed bez květu)

2. Nadměrné utužení brání regeneraci půdy

V mírném klimatickém pásmu, a obzvlášť ve Francii, jsou půdy vůči utužování citlivější. Kromě špatně přizpůsobeného tlaku v zemědělských pneumatikách je tento fenomén úzce spjatý s hmotností zemědělských strojů, která negativně ovlivňuje strukturu půdy a její biodiverzitu.

Existují dva druhy utužení:

  • Povrchové utužení: Tento druh je spojován s pneumatikami traktorů a zasahuje pouze povrch půdy. K vyřešení tohoto problému postačuje jednoduché odstranění utužení zpracováním povrchové vrstvy půdy.
  • Hluboké utužení půdy: Tento druh je často způsobován nadměrným nákladem, který přepravují zemědělské stroje. V tomto případě je ohrožena biodiverzita. Na ní, především na činnosti žížal, je závislá regenerace půdy.

Proto je nutné znát druh půdy a její strukturu na vašich zemědělských pozemcích, abyste se vyhnuli utužování půdy a mohli pracovat v nejlepších možných podmínkách.

3. Vznik vyjetých kolejí

Tento problém se často objevuje ve spojení s některými druhy plodin, při jejichž pěstování dochází na stejných místech v průběhu sklizně i ošetřování plodin, někdy i za mokra, k opakovaným přejezdům zemědělských strojů.

Vyjeté koleje ve vlhké zemině

Ke vzniku vyjetých kolejí může docházet na velkých obdělávaných plochách. V kolejích se pak na povrchu může shromažďovat voda. Tento jev je často spojován s utužením půdy, ale jedná se o dva rozdílné fenomény.

Vyjetá kolej se obvykle vytvoří tehdy, pokud je tlak vyvíjený zemědělským strojem nebo traktorem na půdu větší než nosnost půdy. Kola se propadají tak dlouho, dokud nenastane rovnováha mezi tlakem vyvíjeným pneumatikami a nosností půdy.

4. Utužování půdy podporuje erozi a odplavování půdy

Utužování půdy má vliv nejen na vývoj rostlin. Také urychluje erozi, protože dochází k odvádění vodních srážek zůstávajících na povrchu, což omezuje doplňování zásob podzemní vody a zabraňuje rovnoměrnému zavlažování pole.

Stav půdy se stojatou vodou

5. Nadměrně utužená půda brání vývoji plodin

Nadměrné utužení půdy vede k nižší efektivitě využívání zemědělských vstupů. Voda již nemůže v půdě řádně cirkulovat, což má za následek značné odplavování prostředků na ochranu rostlin nebo zemědělských vstupů.

Jednoduše řečeno, půda, která je příliš hutná kvůli utužení zemědělskými pneumatikami, znemožní vývoj pěstovaných plodin i zadržování vody, jež je pro rostliny zásadní v obdobích sucha.

 

2. Chcete-li minimalizovat utužování, respektujte stav půdy i povětrnostní podmínky

Než se pustíte do práce, je vhodné se přesvědčit, že je půda dostatečně suchá. Tímto ověřením můžete zabránit utužování nebo tento proces minimalizovat, a tím snížit degradaci struktury půdy a půdního života.

Chcete-li ochránit svou půdu a pracovat v lepších podmínkách, kontrolujte stav vašich zemědělských pozemků manuálně, než na nich začnete pracovat.

Tvrdá, hutná zemina

Za příliš suchého počasí je vaše půda tvrdá jako kámen a hroudy zeminy budete rozbíjet jen s obtížemi. Před zahájením jakékoli činnosti je proto nezbytné odstranit utužení do hloubky.

Tím ochráníte své nástroje a ušetříte palivo, protože jízda na příliš tvrdé půdě vyžaduje větší hnací sílu.

Máte-li tvrdou, hutnou zeminu, můžete po ní jezdit s jakýmikoli zemědělskými stroji bez rizika utužování půdy, která je již velmi tvrdá.

Tvrdá a hutná půda

Hluboké utužení pod vrchní vrstvou ornice

Lehká a drobivá zemina

Půda, která je lehká a drobivá a jejíž hrudky můžete snadno rozdrolit mezi prsty, vám poskytne ideální podmínky pro práci.

Půda s drobivou strukturou

Půda s drobivou strukturou


Nicméně byste měli zkontrolovat tlak v pneumatikách, abyste zabránili nadměrnému utužování půdy. Doporučujeme vám používat pneumatiky VF (ideální tlak 0,8 baru). Díky těmto nízkotlakým pneumatikám bude riziko utužení půdy mnohem nižší, protože zátěž bude rozložena na větší plochu vašeho pole.

Mazlavá, vlhká zemina

Je-li zemina extrémně měkká a lepkavá, je nutné vyčkat, dokud dostatečně nevyschne, aby se zabránilo riziku jejího utužení působením i toho nejmenšího tlaku pneumatiky na povrch.

Bez ohledu na to, jaký druh pneumatiky používáte, dochází na příliš mokré půdě k prokluzu kol, čímž se výrazně zvyšuje degradace půdy a spotřeba paliva. Je lepší vyčkat, až bude pozemek ve stavu vhodném pro příslušné zemědělské činnosti.

 

3. Používání nových technologií pro minimalizaci utužování půdy

Nové technologie, které v zájmu ochrany půdy doporučují méně orání, znamenají pomalejší obnovu půdní struktury. U tohoto druhu zemědělského systému je proto nezbytné věnovat velkou pozornost riziku utužování, které by mělo ještě větší dopady.

Kromě příležitostného odstraňování utužení půdy můžete využít nové technologie, například:

  • Zemědělství s řízeným provozem: Tato metoda spočívá v nižší intenzitě provozu strojů díky vykonávání několika pracovních úkonů při každém průjezdu. Cílem je minimalizovat utužování půdy spojené s opakovanými průjezdy po zemědělském pozemku nebo s používáním stále těžších zemědělských strojů.
  • Pásové kypření půdy: Tento proces je určen především pro plodiny s širokým prostorem mezi řádky (červená řepa, řepka, slunečnice, kukuřice...) a jeho cílem je s ohledem na ochranu půdy připravit pole narušením pouze té části jeho plochy, která bude obsahovat řádek vysetých plodin. Tato metoda je součástí systému minimální orby a může být spojena se systémem precizního zemědělství RTK, který umožňuje velmi přesné řízení provozu vozidel.

 

4. Chraňte půdu používáním nízkotlakých pneumatik IF/VF

Nízkotlaká pneumatika = nižší utužování

ŠIROKÁ STOPA =
ochrana půdy, nižší utužení a vyšší úroda!

 

Z různých řešení, která pomáhají snižovat utužování půdy, je velmi doporučováno používání náležitě přizpůsobených pneumatik. V tomto případě byste si měli nejprve zjistit stav struktury vaší půdy.
Jsou dvě možnosti:

  • Povrchové utužení: Tento druh utužení je v podstatě způsobován nesprávným tlakem v pneumatikách. Utužování půdy můžete ještě více omezit používáním nízkotlakých pneumatik VF, pokud možno nahuštěných na 0,8 baru.
  • Hluboké utužení: Tento druh utužení je v první řadě způsobován nadměrným zatížením nápravy. V tomto případě je lepší zvolit co nejširší pneumatiky VF s dostatečně velkou styčnou plochou pro rozložení tlaku a minimalizaci utužování.
Používání náležitě přizpůsobených pneumatik přispěje k optimalizaci vaší produktivity, která snadno vykompenzuje náklady na pořízení nových pneumatik.

 

5. Utužování půdy zabráníte používáním dvojité montáže zemědělských pneumatik

Přestože existuje řada řešení a technologií, které vám umožní omezit utužování vaší půdy (viz výše), jednotlivé metody nejsou bezpodmínečně přizpůsobeny pro každou situaci.

Tak je tomu zejména v případě, že chcete pracovat s velmi výkonným traktorem nesoucím mimořádně široké nástroje, tzn. velmi těžké vybavení. Nejlepším řešením v tomto případě je zmenšit zatížení přenášené na půdu rozložením hmotnosti prostřednictvím dvojité montáže pneumatik.

Dvojitá montáž pneumatik pro traktory

Dvojitá montáž pneumatik má dvě hlavní výhody:

  • Lepší rozložení hmotnosti na povrch při nižším tlaku.
  • Větší hnací síla s menší mírou prokluzu.
Máte-li velké plochy, ušetříte díky této metodě hodně času a zvýšíte svou efektivitu, a tím i produktivitu, aniž by docházelo k utužování půdy.

 


Zemědělský blog Bridgestone píšou a spravují odborníci na pneumatiky pro traktory, kteří vám ochotně poradí ve všech otázkách týkajících se zemědělských pneumatik. Pomohou vám maximalizovat produktivitu informacemi o všech záležitostech ve spojení s pneumatikami: levné pneumatiky pro traktory, technické údaje o zemědělských pneumatikách, řešení pro zamezení utužování půdy, tlak v pneumatikách pro postřikovače, proč a jak vyvažovat pneumatiky na traktoru, kdy používat dvojitou montáž pneumatik, mechanické příčiny abnormálního opotřebení, zlevněné zemědělské pneumatiky atd.

Více informací o pneumatikách pro traktory

Se značkou Bridgestone máte u pneumatik pro traktory záruku, že vám budou poskytovat opravdové přínosy. Zvolíte-li naši značku, budete moci pracovat bez starostí.

Objevte naši širokou produktovou řadu zemědělských pneumatik

Většina lidí, kteří si přečetli tento článek, si přečetla také některý z následujících článků uvedených podle oblíbenosti:

Tyto webové stránky vás mají pouze informovat o technických a funkčních aspektech zemědělských pneumatik a jejich používání. Nejsou určeny k tomu, abyste si na jejich základě udělali o příslušném problému úsudek nebo přijímali definitivní závěry. Pouze váš specialista na zemědělské pneumatiky dokáže individuálně posoudit technickou stránku a přijmout konečné rozhodnutí.


Zanechte
komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.
Povinná políčka jsou označena znakem „*“.