Naučte se, jak upravovat tlak v pneumatikách

12 tipů pro udržování správného tlaku ve vašich zemědělských pneumatikách

Pouhou úpravou tlaku v zemědělských pneumatikách před použitím vašeho traktoru se můžete vyhnout mnoha nesnázím. Jízda s nedostatečně nahuštěnými pneumatikami na silnici urychlí opotřebení jejich pryžového běhounu, zatímco nadměrné nahuštění může vést k nehodám při rychlé jízdě nebo ke vzniku vyjetých kolejí a utužování půdy na vašich polích.

Pravidelnými kontrolami tlaku v pneumatikách můžete zpomalit jejich opotřebení a ochránit svou půdu i kvalitu pěstovaných plodin, a tím zvyšovat produktivitu své farmy. Seznamte se s našimi tipy, které vám pomohou optimalizovat udržování správného tlaku v pneumatikách vašich zemědělských strojů: traktorů, přívěsů atd.

Proč je tlak v pneumatikách tak důležitý?

Nesprávný tlak v zemědělských pneumatikách může mít vážné negativní dopady na vaši úrodu a kvalitu vaší půdy.
Naštěstí existují různá řešení, díky nimž se těmto problémům vyhnete, optimalizujete svou produktivitu a současně prodloužíte životnost svých pneumatik.

1. Tipy, jak se vyhnout ztrátám na úrodě

Jednou z klíčových starostí zemědělce je obecně optimalizace úrody. Ta závisí na kvalitě půdy, na tom, jak s půdou pracujete, na přísunu živin a povětrnostních podmínkách, ale také na správném nastavení tlaku v zemědělských pneumatikách, který může ovlivnit vaši produktivitu.

Příliš nahuštěná pneumatika bude utužovat půdu bez ohledu na zatížení, jemuž je vystavena. Utužená půda brání rozvoji kořenového systému a omezuje vsakování vody do půdy. Čím více je půda stlačována, tím vyšší je míra jejího utužení, a tím nižší jsou výnosy na hektar.

Kromě ztráty produktivity může používání nadměrně nahuštěných pneumatik způsobovat tvorbu vyjetých kolejí, a to především za deštivého počasí. V tomto případě budete muset vynaložit dodatečnou práci, abyste uvedli své pole znovu do dobrého stavu, přičemž budete plýtvat jak časem, tak palivem.

Je dobré vědět. Snížením tlaku v pneumatikách přispějete k ochraně vaší půdy, a tím ke zvýšení vaší produktivity.
Dejte si však pozor na příliš nízký tlak, který může způsobit rychlejší opotřebení vašich pneumatik, pokud není jejich konstrukce přizpůsobena k provozu s nízkým tlakem.

2. Tipy pro ochranu vaší půdy a pěstovaných plodin

Nastavení správného tlaku v pneumatikách není jediným prostředkem k ochraně vaší půdy.

Na sklizňové stroje a traktory můžete také namontovat širší zemědělské pneumatiky, které zvětší styčnou plochu mezi pneumatikami a půdou a rozloží tlak na větší plochu, pokud to vzdálenosti mezi řádky vámi pěstovaných plodin umožňují.

Tím se sníží riziko utužování půdy a vzniku vyjetých kolejí. Toto řešení je ideální pro ochranu vaší půdy a vašich plodin.

Širší styčná plocha = více provzdušněná půda, méně vyjetých kolejí
OCHRANA PŮDY
Nižší tlak = širší styčná plocha
= více provzdušněná půda a méně vyjetých kolejí

3. Tipy, jak se vyhnout prokluzu kol

K prokluzu všeobecně dochází, když jsou zemědělské pneumatiky nadměrně nahuštěné. Tento jev vede k nárůstu spotřeby paliva až o 20 %.

Nadměrný prokluz (více než 15 %) s největší pravděpodobností způsobí horizontální posun vrchních vrstev půdy a poškodí její strukturu.

V každém případě je pro minimalizaci prokluzu nezbytné přizpůsobit tlak v pneumatikách příslušnému druhu půdy, povětrnostním podmínkám a úrovni opotřebení pneumatik:

  • Na silnicích: Ideální je zvýšit nahuštění pneumatiky na 2 bary, protože se tím na asfaltu sníží valivý odpor.
  • Na polích: Zde platí pravý opak, protože příliš nahuštěná pneumatika se bude do půdy zabořovat hlouběji. Tím se zabrání pučení zasetých plodin a zvýší valivý odpor.
  • Pro orbu a těžkou práci: Optimální tlak, jinými slovy co nejnižší (0,8 baru), vám poskytne výrazně lepší trakci s nižší mírou prokluzu, uspoří palivo, zpomalí opotřebení pneumatik i strojů a zkrátí pracovní dobou.

4. Rada, jak minimalizovat opotřebení

Není vždy snadné nalézt ideální tlak pro zemědělské pneumatiky. Zatímco snížení tlaku může být dobrým řešením pro ochranu kvality vaší půdy, nadměrně nízké nahuštění může urychlit poškození struktury pneumatiky. Pneumatika bude od povrchu odskakovat, což bude mít za následek:

  • abnormální opotřebení žeber a ramenních oblastí pneumatiky.
  • zahřívání materiálů ve struktuře pneumatiky.
  • oddělení pryže od částí kostry (z umělého hedvábí a nylonu).

Existují dvě řešení, jak tomu zabránit:

  • Na zpevněných površích: Při jízdě na silnicích klade povrch pneumatice vyšší odpor. Tím se zvyšuje vnitřní teplota pneumatiky, která může způsobit poškození a rychlejší opotřebení běhounu. To bude mít vliv na životnost pneumatiky. Chcete-li toto opotřebení snížit, mírně zvyšte tlak v pneumatikách, a to zejména v případech, kdy je váš stroj naložený.
  • Na polích: Doporučuje se používat pneumatiky s tlakem, který je pro ně optimální (viz doporučení výrobce nebo se obraťte na svého specializovaného prodejce pneumatik). Mějte přitom na paměti, že pneumatiky jsou konstruovány pro provoz s velmi nízkým tlakem a vysokou odolností vůči ohybu.

5. Tipy, jak snížit spotřebu paliva

Nevhodně nastavený tlak v zemědělských pneumatikách povede s největší pravděpodobností k vyšší spotřebě paliva. Tento nárůst se bude lišit v závislosti na tom, zde budete jezdit na zpevněných površích, nebo na polích.

  • Na zpevněných površích: Doporučuje se zvýšit tlak ve vašich zemědělských pneumatikách až o 2 bary, čímž ušetříte až 30 % paliva.
  • Na polích: Vyhněte se používání nadměrně nahuštěných pneumatik, protože zvýší valivý odpor a budou se zabořovat hlouběji do půdy. K omezení prokluzu a snížení spotřeby paliva se doporučuje nízký tlak cca 0,8 baru.

6. Tipy pro ochranu vašeho zdraví

Už se vám někdy stalo, že měl nesprávný tlak v pneumatikách vliv na vaše zdraví? Na tlaku v zemědělských pneumatikách závisí také váš komfort a bezpečnost:

  • Na silnicích: Doporučuje se používat vysoký tlak. Tím se usnadní řízení vozidla a zvýší brzdný výkon vašich zemědělských strojů.
  • Na polích: Nižší tlak v pneumatikách zlepší pohlcování nárazů, což sníží únavu a bolesti zad.

 

Jak vypočítat správný tlak pro vaše zemědělské pneumatiky?

Kromě výše uvedených tipů existují nástroje, které vám v závislosti na různých faktorech (rozměr, zatížení, rychlost jízdy, půda atd.) umožní vypočítat správný tlak nahuštění, jenž optimalizuje životnost zemědělských pneumatik i vaši úrodu.

7. Manuální výpočet zatížení každé nápravy

Nemáte-li přístup k váze, můžete si vypočítat zatížení každé nápravy manuálně. Na jeho základě pak stanovíte tlak, který nejlépe ochrání vaše pneumatiky.

Pro výpočet potřebujete znát:

  • Pohotovostní hmotnost zemědělského vozidla: Naleznete ji v dokladech výrobce k vozidlu (hmotnost působící na přední nápravu, hmotnost působící na zadní nápravu).
  • Hmotnost přední zátěže M1: Nebo hmotnost nástroje, v případě potřeby.
  • Hmotnost vzadu připevněného nástroje M2: Informace výrobce.

Pak změřte vzdálenost:

  • D1: Vzdálenost mezi středem přední nápravy a středem přední zátěže (M1).
  • D2: Vzdálenost mezi středem vzadu připevněného nástroje (M2) a středem zadní nápravy.
  • E: Vzdálenost mezi středem zadní nápravy a středem přední nápravy.

Po zjištění hodnot všech veličin (některé informace poskytují konstruktéři a výrobci) použijte následující vzorec:

Vzorec pro výpočet zatížení pneumatik
Vzorec pro výpočet zatížení pneumatik

8. Ke stanovení hmotnosti působící na každou nápravu použijte váhu

Zjišťuje zatížení zadní nápravy traktoru

Použití váhy vám umožní přesně stanovit skutečnou hmotnost působící na každou nápravu. Stačí jen vydělit hmotnost dvěma a určit optimální tlak pro každou nápravu.

Je dobré vědět. Chcete-li na váze určit zatížení přední nápravy, přesvědčte se, že je k zádi připevněný nástroj demontován. Ale při zjišťování zatížení zadní nápravy by měl být vzadu připevněný nástroj zvednutý (aby se zohlednila jízda na silnici).

9. Použijte aplikaci pro chytré telefony

Nyní si můžete ideální tlak pro vaše zemědělské pneumatiky vypočítat také pomocí speciální on-line aplikace. K tomu musíte mít veškeré informace týkající se hmotnosti vašich zemědělských strojů a nástrojů. Stačí několik kliknutí, a můžete získat odhad zatížení a příslušný tlak.

Mobilní aplikace Firestone pro tlak v pneumatikách

Značky Bridgestone a Firestone vám s tímto výpočtem pomohou aplikací s názvem Tyre Pressure Bridgestone. Nejprve si vyberte vámi používanou pneumatiku a pak zadejte zatížení vašich pneumatik.

Bude vám sdělen optimální tlak, abyste mohli udělat nezbytné úpravy.

  • Stáhněte si bezplatnou aplikaci BRIDGESTONE pro Android nebo iPhone
  • Stáhněte si bezplatnou aplikaci FIRESTONE AG pro Android nebo iPhone

 

Řešení, jak mít vždy správný tlak v pneumatikách

V rozporu s rozšířeným názorem není tlak ve vašich zemědělských pneumatikách nikdy konstantní. Může se měnit ze dne na den v závislosti na různých faktorech, mezi něž patří:

  • přepravovaný náklad
  • vnější teplota
  • úroveň opotřebení pneumatiky
  • druh použití: povrch vozovky či terénu, zahřívání…

Zde je několik tipů, které je vhodné zvážit, chcete-li ve svých zemědělských pneumatikách udržovat správný tlak.

10. Získejte dobré návyky a zvyšujte/snižujte tlak manuálně

Tlak ve vašich zemědělských pneumatikách musíte kontrolovat pravidelně, aby byl vždy přizpůsoben příslušnému použití.

Nemáte-li přístup ke specifickým nástrojům pro sledování tlaku v pneumatikách (TPMS), můžete tlak v pneumatikách vašich strojů zvyšovat nebo snižovat manuálně v závislosti na přepravovaném nákladu a druhu činnosti.

Přečtěte si výše uvedená doporučení, která vám pomohou stanovit správný tlak pro pole nebo silnici.

11. Použití nízkotlakých pneumatik (VF)

Nízkotlaké zemědělské pneumatiky jsou zázrakem techniky, který účinně minimalizuje utužování půdy. Jejich výhodou je rozložení hmotnosti zemědělského stroje na větší plochu. Pneumatiky VF jsou díky vyztužené struktuře vysoce odolné vůči opotřebení, a proto mají delší životnost.

Zatímco ve standardní zemědělské pneumatice nesmí tlak klesnout pod 1,2 baru, v nízkotlakých pneumatikách může být snížen až na 0,8 baru. Pneumatiky VF díky tomu uvezou až o 40 % větší náklad, aniž by docházelo k poškozování půdy v podobě rizika vzniku vyjetých kolejí nebo utužení.

12. Namontujte si systém centrálního huštění pneumatik

Při nedostatku času není vždy možné kontrolovat tlak v zemědělských pneumatikách. V současnosti je však naštěstí na trhu několik nástrojů, které vám umožní plnit tento úkol pravidelně a systematicky.

Nejvhodnějším z nich je systém centrálního huštění pneumatik. Ovládací panel pro obsluhu stroje je umístěn v kabině traktoru a slouží k okamžitému ovládání systému huštění. Systém má následující součásti:

  • Otočná tlaková spojení: Zajišťují dodávání požadovaného tlaku (nahuštění) do otáčejících se pneumatik vývody ze stacionárních náprav.
  • Kompresor: Toto je samotné srdce systému centrálního huštění. Na vozidlech, která nejsou vybavena vlastními kompresory, musí být systém náležitě natlakován.
  • Dodatečný kompresor (výbava na přání): Může být prospěšný zkrácením doby huštění.
Systém centrálního huštění pneumatik na 3nápravovém návěsu
Je dobré vědět.Pokud jezdíte v jeden den na polích i silnicích, například během sklizně, doporučuje se snížit tlak v zemědělských pneumatikách pomocí systému centrálního huštění pneumatik. Tento systém dokáže upravovat tlak v pneumatikách v závislosti na rychlosti jízdy, hmotnosti přepravovaného nákladu a druhu terénu.

 


Zemědělský blog Bridgestone píšou a spravují odborníci na pneumatiky pro traktory, kteří vám ochotně poradí ve všech otázkách týkajících se zemědělských pneumatik. Pomohou vám maximalizovat produktivitu informacemi o všech záležitostech ve spojení s pneumatikami: levné pneumatiky pro traktory, technické údaje o zemědělských pneumatikách, řešení pro zamezení utužování půdy, tlak v pneumatikách pro postřikovače, proč a jak vyvažovat pneumatiky na traktoru, kdy používat dvojitou montáž pneumatik, mechanické příčiny abnormálního opotřebení, zlevněné zemědělské pneumatiky atd.

Více informací o pneumatikách pro traktory

Se značkou Bridgestone máte u pneumatik pro traktory záruku, že vám budou poskytovat opravdové přínosy. Zvolíte-li naši značku, budete moci pracovat bez starostí.

Objevte naši širokou produktovou řadu zemědělských pneumatik

Většina lidí, kteří si přečetli tento článek, si přečetla také některý z následujících článků uvedených podle oblíbenosti:

Tyto webové stránky vás mají pouze informovat o technických a funkčních aspektech zemědělských pneumatik a jejich používání. Nejsou určeny k tomu, abyste si na jejich základě udělali o příslušném problému úsudek nebo přijímali definitivní závěry. Pouze váš specialista na zemědělské pneumatiky dokáže individuálně posoudit technickou stránku a přijmout konečné rozhodnutí.


Zanechte
komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.
Povinná políčka jsou označena znakem „*“.