Tlak v pneumatikách traktoru pro jízdu na silnicích a polích

10 tipů, jak snížit abnormální opotřebení vašich zemědělských pneumatik

Rozpočet určený na výměnu pneumatik vašich traktorů můžete výrazně snížit. Nemusíte přitom kupovat produkty nižší kvality, ani zemědělské pneumatiky ve slevě. Stačí jen pneumatiky pravidelně kontrolovat a rozumět příčinám jejich rychlého opotřebení.

Vaše pneumatiky se mohou opotřebovat předčasně z mnoha příčin, mezi něž patří nesprávná geometrie podvozku, nadměrné nebo nedostatečné nahuštění, příliš velké zatížení, nekompatibilita s vozidlem atd.

Před výměnou pneumatik si prostudujte tento celkový přehled, který vám pomůže omezit opotřebení vašich zemědělských pneumatik a lépe porozumět jeho příčinám a důsledkům. Objevíte v něm také řešení, jejichž realizací zabráníte příliš častým výměnám pneumatik.

Jaké jsou hlavní příčiny opotřebení vašich zemědělských pneumatik?

Výměna sady pneumatik u traktoru stojí hodně peněz. Než se pro tento krok rozhodnete, nejprve důkladně prozkoumejte, proč se vaše pneumatiky vlastně opotřebovaly.

Příčinou může být nesprávné použití vašeho vozidla, nebo mechanické problémy…
Zde jsou čtyři klíčové body, na které byste měli pamatovat:

1. Mechanický stav traktoru, nesprávné nastavení geometrie, předběh

Chcete-li zjistit příčiny opotřebení pneumatik vašeho traktoru, začněte kontrolou, zda je opotřebení výraznější na přední nebo zadní nápravě traktoru.

V prvním případě může být opotřebení způsobeno špatnou geometrií podvozku, problémem s předním diferenciálem nebo vůlí v ložiscích řízení či kulových kloubech. To samé platí, pokud se opotřebení projevuje jen na jedné straně pneumatiky se symetrií na levé a pravé straně.

Tento druh opotřebení může být způsoben také jízdou na silnici s mnoha zatáčkami (opotřebení předních pneumatik) nebo nesprávnou geometrií (sbíhavost nebo rozbíhavost) nebo úhlem odklonu kola kola (nesprávné postavení pneumatiky vůči vertikále).

DŮSLEDKY NESPRÁVNÉ GEOMETRIE
DŮSLEDKY NESPRÁVNÉ GEOMETRIE
Je dobré vědět: Jsou-li vaše pneumatiky již opotřebované, ale jen na jedné straně běhounu, můžete je vzájemně prohodit (jinými slovy namontovat pneumatiku vpředu vlevo na ráfek vpředu vpravo a opačně), abyste optimalizovali jejich životnost, pokud nejprve napravíte příslušné mechanické problémy.

2. Tlak v pneumatikách

Někdy tlak v pneumatikách neupravujeme, a přestože se to může zdát jako drobný detail, důsledkem je abnormální opotřebení žeber a ramenních oblastí pneumatiky. Je-li pneumatika nedostatečně nahuštěná, má tendenci odskakovat od povrchu.

NA ZPEVNĚNÝCH POVRŠÍCH:
  • Příliš nízký tlak může způsobovat nadměrné zahřátí materiálu, jehož důsledkem je degradace komponentů z kaučuku, umělého hedvábí a nylonu i kovových prvků patky pneumatiky.
  • Na druhé straně nadměrně nahuštěná pneumatika se vyboulí, což povede k přetěžování prostřední části pneumatiky a jejímu rychlejšímu opotřebení. Příliš vysoký tlak v pneumatice vede k opotřebení žeber pneumatiky.

Nezapomeňte přizpůsobovat tlak v pneumatikách vašeho traktoru

3. Nadměrné zatížení

Nerespektování indexu nosnosti uváděného výrobcem pneumatiky může mít na vaše zemědělské pneumatiky negativní vliv.

Pokud přepravujete velmi těžký náklad, znamená to obrovské namáhání běhounu a kostry pneumatiky, které může mít za následek trvalou deformaci a urychlené opotřebení žeber.

band met zware belasting op de weg

4. Nevhodné používání zemědělských strojů

Způsob, jímž používáte svůj traktor, je jedním z faktorů, které by mohly způsobovat předčasné opotřebení vašich pneumatik.

Pokud například jezdíte často na zpevněných silnicích s těžkým nákladem, dojde k mnohem rychlejšímu opotřebení vašich pneumatik, protože povrch silnice je mnohem hrubší než půda na vašich polích.
Řešením je výrazné snížení vaší rychlosti jízdy: Možná tím ztratíte 5 minut při každé jízdě, můžete však oddálit opotřebení všech 4 pneumatik o 6 měsíců.

Pokud je opotřebení výraznější na jedné straně pneumatiky: a to na vnitřní straně levé pneumatiky nebo na vnější straně pravé pneumatiky, hovoříme o nerovnoměrném, zkoseném opotřebení, k němuž dochází v důsledku sklonu vozovky na vámi nejčastěji projížděných trasách. Opotřebení může být ještě výraznější, pokud neustále upravujete řízení, abyste své vozidlo stabilizovali.
Řešením jsou pravidelné změny umístění pneumatik, aby jejich opotřebení bylo rovnoměrné.

 

Kdy byste měli opotřebené pneumatiky traktoru vyměnit?

V některých situacích je výměna zemědělských pneumatik povinná. Dřív, než vyberete své úspory, věnujte svůj čas níže uvedeným důležitým informacím.

5. Zajistěte správný průběh opotřebení

Stejně jako u všech ostatních druhů pneumatik existuje i u zemědělských pneumatik doporučená úroveň opotřebení, kterou můžete buď respektovat, nebo překračovat, v závislosti na vaší investiční strategii.

  • Pokud se rozhodnete toto doporučení dodržet, mohli byste použitou pneumatiku prodat, pokud není její opotřebení ještě příliš velké. To vám umožní zakoupit novou pneumatiku, která optimalizuje vaši produktivitu. V opačném případě neočekávejte, že pneumatiku prodáte za dobrou cenu, vzhledem k většímu rozsahu jejího opotřebení.
  • V opačném případě neočekávejte, že pneumatiku prodáte za dobrou cenu, vzhledem k většímu rozsahu jejího opotřebení.

Kontrolujte opotřebení žeber vašich pneumatik

Míru opotřebení vašich zemědělských pneumatik můžete sledovat měřením výšky žeber na běhounu. Naměřené hodnoty porovnejte s referenční výškou. Jakmile dosáhne opotřebení 50 % při používání na polích nebo 85 % při převažujícím provozu na silnicích, zvažte prodej takto použitých pneumatik.

6. Nerovnoměrné opotřebení

Nerovnoměrné opotřebení pneumatik může mít mnoho různých příčin.

Opotřebení může být způsobeno nastavením podvozku, tlakem v pneumatikách, řízením atd. Ať je příčina nepravidelného opotřebení jakákoli, jakmile ji odstraníte, můžete změnit umístění pneumatik na vozidle.

7. Trhliny

Pneumatiky vašeho traktoru přicházejí do přímého kontaktu s různými druhy povrchů, s kamenitým i skalnatým podkladem, se střepy skla, kovovými předměty, větvemi, vegetací… V závislosti na okolnostech může přitom docházet k povrchovým nebo hlubokým zářezům do pneumatiky.

NEŽ UČINÍTE ROZHODNUTÍ, ZKONTROLUJTE, ZDA:
  • jsou především na žebrech četné trhliny: výměna není nutná.
  • se vyskytují mělké trhliny u paty žeber na běhounu pneumatiky: výměna není nutná.
  • se vyskytují četné malé zářezy pouze v povrchové vrstvě struktury: výměna není nutná.
  • je na pneumatice trhlina zasahující až do vnitřní butylové vrstvy: výměna je doporučována.
  • je na pneumatice hluboký zářez zasahující až do kostry pneumatiky: výměna je doporučována.
  • je náhodná trhlina na bočnici: výměna je doporučována.
  • je zářez v blízkosti ráfku: výměna je doporučována.

Jakmile jste analýzou určili druh zářezu, bude pro vás snadnější rozhodnout, zda pneumatiku nahradit, či nikoli.

 

Jaké jsou důsledky nadměrného opotřebení zemědělských pneumatik?

Opotřebované pneumatiky traktoru mohou mít četné důsledky, které mohou být nevratné.

8. Nehoda, exploze, defekt…

Poškozená pneumatika může být nebezpečná jak pro vás, tak pro ostatní účastníky silničního provozu nebo vaše spolupracovníky. Přestože je možné pneumatiku opravit, nebudete už mít jistotu bezpečnosti.

V případě hlubokých trhlin, nebo příznaků nadměrného opotřebení existuje reálné riziko prasknutí pneumatiky, které může způsobit nepojízdnost, horší brzdění či převrácení, zejména u naloženého vozidla.

9. Ztráta produktivity

Logickým důsledkem prasknutí nadměrně opotřebované pneumatiky je okamžité zastavení pracovní činnosti.

V závislosti na rozsahu poškození struktury pneumatiky by mohlo dojít k její deformaci a prasknutí buď na silnici, nebo na poli.

Chcete-li zabránit nehodám, neváhejte s výměnami svých opotřebovaných pneumatik, a to především v obdobích intenzivních činností, jakými jsou sklizeň, orání nebo setí.

10. Poškození půdy

Jednou z hlavních starostí všech zemědělců, kteří si přejí zachovat svou úrodu, je ochrana půdy.

Zabraňte utužování a chraňte svou půdu

Je důležité, abyste dělali vše, co je ve vašich silách, pro minimalizaci vlivu přejezdů traktorů, naložených přívěsů a ostatní zemědělské techniky na vaši půdu. Proto jsou mimořádně důležitá správná rozhodnutí při nákupu pneumatik. Nízkotlaká pneumatika, známá též jako „velkoobjemová pneumatika“, vám poskytne větší nosnost nebo menší stlačování a utužování půdy, v závislosti na rychlosti jízdy.

„Velkoobjemová pneumatika“ musí respektovat předběh, a tím i odvalený obvod původní pneumatiky. To vám umožní zabránit utužování a ochránit vaše plodiny.

Musíte také správně nastavovat tlak ve vašich zemědělských pneumatikách. Při nadměrném opotřebení zvýšíte poškozování půdy.

 

Co můžete udělat pro vyřešení tohoto problému?

Velmi kvalitní zemědělské pneumatiky jsou konstruovány pro dlouhou životnost. Přesto se však budou časem opotřebovávat. Opotřebení pneumatik je nevyhnutelným jevem způsobovaným převážně třením pryže o povrch vozovky, zemědělského dvora nebo půdy na vašich polích.

Chcete-li prodloužit životnost pneumatik vašeho traktoru, musíte zohlednit několik věcí.

Zkontrolujte výkonnostní index uvedený na bočnicích

Jednoduše řečeno, zde jsou nejdůležitější body:

  • Nezapomeňte na pravidelnou optimalizaci nastavení vašich vozidel a jejich údržbu.

  • Nastavujte tlak v pneumatikách podle druhu použití.

  • Volte rozumné zatížení a přiměřenou rychlost jízdy.

  • Nepoužívané zemědělské pneumatiky skladujte na vhodném místě.

Je lepší vše správně nastavit, než kupovat nové pneumatiky

Nákup nových zemědělských pneumatik je drahý. Je smysluplné, abyste dělali vše, co je ve vašich silách, proti předčasnému opotřebení vašich pneumatik správným nastavením vašich zemědělských vozidel.

Pokud se přední pneumatiky opotřebovávají rychleji než zadní, jedná se pravděpodobně o problém s předběhem. Musíte správně synchronizovat přední nápravu se zadní, abyste udrželi úroveň trakce, která je mírně vyšší než na přední nápravě. Můžete požádat o radu svého specializovaného prodejce pneumatik, který vám pomůže vyhledat doporučení výrobce.

Nalezněte správný tlak

Jak jsme již uvedli výše, nadměrné nebo nedostatečné nahuštění urychlí opotřebení vašich zemědělských pneumatik.

Jedním z řešení pro minimalizaci opotřebení pneumatik vašeho traktoru je pravidelné přizpůsobování tlaku.

Jezděte správnou rychlostí

Kromě tlaku má na délku životnosti vašich pneumatik vliv také rychlost jízdy.

Přepravuje-li vaše vozidlo těžký náklad, doporučuje se při jízdě na silnici snížit rychlost jízdy. Díky tomu bude na běhoun působit menší tlak, pneumatika se bude méně deformovat a pryžová směs se nebude přehřívat.

Zkrátka nepřekračujte rychlostní index uvedený na bočnici pneumatiky.

 


Zemědělský blog Bridgestone píšou a spravují odborníci na pneumatiky pro traktory, kteří vám ochotně poradí ve všech otázkách týkajících se zemědělských pneumatik. Pomohou vám maximalizovat produktivitu informacemi o všech záležitostech ve spojení s pneumatikami: levné pneumatiky pro traktory, technické údaje o zemědělských pneumatikách, řešení pro zamezení utužování půdy, tlak v pneumatikách pro postřikovače, proč a jak vyvažovat pneumatiky na traktoru, kdy používat dvojitou montáž pneumatik, mechanické příčiny abnormálního opotřebení, zlevněné zemědělské pneumatiky atd.

Více informací o pneumatikách pro traktory

Se značkou Bridgestone máte u pneumatik pro traktory záruku, že vám budou poskytovat opravdové přínosy. Zvolíte-li naši značku, budete moci pracovat bez starostí.

Objevte naši širokou produktovou řadu zemědělských pneumatik

Většina lidí, kteří si přečetli tento článek, si přečetla také některý z následujících článků uvedených podle oblíbenosti:

Tyto webové stránky vás mají pouze informovat o technických a funkčních aspektech zemědělských pneumatik a jejich používání. Nejsou určeny k tomu, abyste si na jejich základě udělali o příslušném problému úsudek nebo přijímali definitivní závěry. Pouze váš specialista na zemědělské pneumatiky dokáže individuálně posoudit technickou stránku a přijmout konečné rozhodnutí.


Zanechte
komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.
Povinná políčka jsou označena znakem „*“.